Gratis risicoanalysetool voor de bakkerijsector

  • 04/12/2017

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) lanceerden op 27 november 2017 het risicoanalyse-instrument OiRA voor de bakkerijsector. Dit instrument is een online tool die kleine bakkerijen de mogelijkheid geef om de risico’s inzake welzijn op het werk te verminderen.

Werken in een bakkerij

Werken in een bakkerij is een veeleisende job en het is relatief moeilijk. Je wordt er namelijk vaak blootgesteld aan verschillende gevaren en risico's. Denk maar aan brandwonden door kook- en verwarmingsvloeistoffen. Een bakker werkt altijd met zijn handen of vingers. En deze komen in contact met extreme hitte of koude tijdens (bv. de koude opslagplaatsen). Het werk in de bakkerij wordt voortdurend uitgevoerd bij kunstlicht in hoge temperaturen en bij vocht schommelingen. Ook werken bakkers steeds tussen de fijne deeltjes van het bloem, suikerpoeder ... en in overmatig geluid.

De OiRA-tool

De OiRA-tool voor bakkers behandelt algemene en specifieke risico's op het werk. Deze risicobeoordeling bevat vooropgestelde oplossingen om de risico's te verminderen of te elimineren. Alle vereisten, opgenomen in de OiRA-tool, zijn gekoppeld aan de wetgeving.

Meer info