Elke eerste donderdag van de maand? Rookmelders testen!

Je hebt rookmelders gekocht? Prachtig. Je rookmelders hangen op de juiste plaats? Helemaal goed! Denk er nu nog aan om je melders regelmatig een onderhoud en een testbeurt te geven! 

Rookmelders testen, waarom?

Neen, rookmelders gaan niet voor eeuwig mee ... Ze hebben een uiterlijke houdbaarheidsdatum en als deze is verlopen, werkt de rookmelder niet goed meer. Gooi de rookmelder daarom altijd weg als de uiterlijke houdbaarheidsdatum is verlopen. Er bestaan rookmelders waarbij je de batterijen om de zoveel tijd moet vervangen en rookmelders waarbij de batterijen niet vervangbaar zijn. En ook niet elke batterij gaat even lang mee. Sommige batterijen gaan 1 jaar mee en anderen 5, 10 of 20 jaar. De levensduur van de batterijen hangt samen met het soort batterijen waarop de rookmelder werkt.

Hoe testen?

  1. Houd de testknop op de rookmelder ingedrukt tot je het alarm hoort. Laat de knop los of druk er nog een keer op, om het alarm uit te zetten.
  2. Gaat de rookmelder niet af? Probeer dan de testknop langer ingedrukt te houden. Soms duurt het wel 20 seconden voordat het alarm afgaat.
  3. Gaat het alarm nog steeds niet af? Test dan of de batterij wel goed zit vastgeklikt.
  4. Is de batterij op? Vervang dan de batterij en test de rookmelder opnieuw.
  5. Vervang de rookmelder meteen als je deze met de nieuwe batterij niet meer aan de praat krijgt of als je een rookmelder hebt zonder verwisselbare batterijen.

Geheugensteuntje nodig?

Heb je een geheugensteuntje nodig om elke maand je rookmelders te testen? Volg ons op Facebook en wij zorgen dat je we je elke eerste donderdag eraan herinneren!

Beperkte levensduur ...

Wist jij dat je rookmelders na tien jaar moet vervangen? Rookmelders hebben een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten.

Heb je het vluchtplan met je gezin besproken?

Een rookmelder maakt je tijdig wakker, maar zorg dat je daarna ook tijdig en vlot evacueert uit je woning. Heb jij een vluchtplan afgesproken met je gezin?

Rookmelder ophangen? In 1 minuut gedaan!

Bron: Coolblue