Wil jij ook graag beroep doen op een bedrijfscoach? Dien je aanvraag in!

Wist je dat 60 Vlaamse ondernemingen al gebruik maken van een bedrijfscoach? In het kader van het project ‘Gezond op de werkvloer’ maakte Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen hiervoor € 2,8 miljoen vrij.

Wat is een bedrijfscoach?

Een bedrijfscoach is iemand die je onderneming helpt met het uitwerken van een preventief gezondheidsbeleid. Dit beleid moet ervoor zorgen dat de medewerkers ook op het werk gemakkelijker de gezonde keuze maken.

Waarom is een coach belangrijk?

Langer werken is één van de grote uitdagingen voor onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat gezondheid hierin een cruciale rol kan spelen. Want gezonde werknemers voelen zich beter op het werk, zijn productiever en vallen minder snel uit. Daarom heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven in samenwerking met werkgeversorganisaties Voka en Verso, en met financiële steun van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen reeds 50 bedrijfscoaches opgeleid in het kader van het project ‘Gezond op de werkvloer’. 178 bedrijven dienden een aanvraag in.

“Concreet helpt zo’n bedrijfscoach de onderneming met het uitwerken van een preventief gezondheidsbeleid. Dat moet ervoor zorgen dat hun medewerkers ook op het werk in een gezonde werkomgeving gemakkelijker de gezonde keuze maken. Denk maar aan het aanbieden van fruit, begeleiding om te stoppen met roken of het voorzien van fietsvergoedingen” - Karlien Devloo, projectcoördinator bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. 

Preventieve gezondheid heeft te maken met:

  • Gezonde voeding
  • Voldoende bewegen
  • Beperken van te lang stilzitten
  • Stoppen met roken
  • Alcohol, drugs en mentale gezondheid

Het bouwt verder op het welzijnsbeleid van de organisatie. Het is niet wettelijk verplicht en gebaseerd op het engagement van de onderneming. 

Dien je aanvraag in vóór november

Wil jij met jouw bedrijf graag beroep doen op een coach? Dan kan je nog tot eind oktober een aanvraag indienen op www.gezondopdewerkvloer.be.

“De terugbetaling is vooral bedoeld als stimulans voor ondernemingen die nog geen of weinig gezondheidsinitiatieven voor hun medewerkers organiseren, kleine ondernemingen of ondernemingen waarin een groot aantal kortgeschoolden werken” - Karlien Devloo.

"Vlaming leeft gezonder in 2025"

De opgeleide coaches zijn één van de concrete acties uit het strategisch plan dat als doel heeft de Vlaming tegen 2025 gezonder te doen leven.

Meer informatie

[bron: Agentschap Zorg & Gezondheid]