Bouwsector kent voorzichtige heropstart

Twee op drie bouwbedrijven is deels of volledig aan het werk. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij 1.066 bouwbedrijven. Dat is meer dan twee weken geleden, toen nog maar 41% aan de slag was.

De bouw start deels voorzichtig terug op, maar blijft voor een derde volledig stilliggen. 61% van de niet-actieve bedrijven geeft als reden dat ze voornamelijk bij particulieren thuis werken, wat nu verboden is. Bouwunie vraagt om een aanpassing van de maatregelen zodat veilig werken binnenshuis mogelijk is, mits het gebruik van bijkomende beschermingsmiddelen en duidelijke afspraken om eventueel besmettingsgevaar tot een minimum te reduceren.

De coronacrisis hakt in op de omzet van de bouwsector.

  • 7 op 10 spreekt van een forse omzetdaling.
  • Bij 46% gaat het om een omzetverlies van minstens 60%.
  • 84% moet een omzetverlies van meer dan 30% slikken.
  • De helft van de bouwbedrijven krijgt minder opdrachten binnen.
  • 16% heeft liquiditeitsproblemen.

Daarom pleit Bouwunie ook voor een belastingvermindering van 15% voor alle werken, zowel nieuwbouw als renovatie, waarop nu geen verlaagd btw-tarief van 6% kan toegepast worden.

Om de opgelopen achterstand in te halen, vraagt de beroepsfederatie om meer overuren te presteren en het aantal op te trekken van 180 naar 360 uren. Deze moeten tevens fiscaal gunstig worden behandeld.

[bron: Infrastructure]