Webinar: Human Centric Lighting, mythe of toekomst?

Human Centric Lighting, ook wel circadiaanse verlichting genoemd, is verlichting volledig afgestemd op het bioritme van de mens. Visuele optimalisatie, energie-efficiënte en duurzame verlichting zijn belangrijk. Daarnaast moeten we ook inzetten op de niet-visuele effecten van licht, aangezien het onze mentale en lichamelijke gezondheid zo sterk beïnvloedt.

Wat is Human Centric Lighting (HCL)?

Het gaat om het optimaliseren van verlichting, waarbij rekening wordt gehouden met zowel visuele als niet-visuele welzijnseffecten van licht op de mens.

Human Centric Lighting simuleert het natuurlijk verloop van de 24u licht-donker cycli. Hierdoor kan onze interne circadiaanse klok samenlopen met het omgevingsritme.

Synchronisatie

Ochtend

Blootstelling aan licht in de ochtend is het belangrijkste mechanisme om onze biologische klok terug gelijk te schakelen met de omgevingstijd.

Avond

In de avond is het van belang dat het lichtniveau gedimd wordt en tijdens de nacht vertoeven we idealiter in duisternis.

Belang

Dit proces, “synchronisatie” genoemd, dient elke dag opnieuw te gebeuren om ervoor te zorgen dat de periodes waarin we wakker zijn en slapen, zo goed mogelijk overeen komen met de periodes waarin het dag en nacht is. Een slechte synchronisatie kan leiden tot ernstige slaapproblemen en andere gezondheidsklachten. Het installeren en instellen van goede verlichting kan deze kwalen helpen voorkomen.

Voordelen

Het implementeren van HCL biedt tal van voordelen.

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat werknemers van bedrijven die HCL implementeren beter slapen, minder depressieve symptomen vertonen en zich beter kunnen concentreren.
  • Niet alleen werknemers, maar ook kinderen en jongeren hebben baat bij voldoende licht in de ochtend. Studies tonen aan dat kinderen aandachtiger in de les zitten, betere punten halen op toetsen en een positievere stemming hebben.
  • Aangepaste verlichting kan zelfs helpen om bewoners met dementie te ondersteunen in het ontwikkelen van een stabieler circadiaans ritme en een beter emotioneel welbevinden. Bewoners met dementie worden dankzij HCL minder vaak wakker, slapen efficiënter en hebben een stabieler slaap-waak ritme. Daarnaast vertonen ze minder depressieve symptomen en zijn ze minder geagiteerd.

Webinar: Human Centric Lighting, mythe of toekomst?

Op 16 oktober om 14u kan je een gratis webinar volgen over dit thema. Wat komt er aan bod?

  • Overzicht van de aangetoonde welzijnseffecten 
  • 2 recent uitgevoerde praktijkstudies (industriecase en woonzorgcentrum)
  • Hoe HCL in de praktijk implementeren?

Sprekers zijn de onderzoekers van het gelijknamige VLAIO project door KULeuven, Howest en lichtcluster Groen Licht Vlaanderen: Eowyn Van de Putte (KU Leuven) en Sara Kindt (HoWest)

Dit webinar wordt georganiseerd in samenwerking met VerV

Meer weten?

Schrijf je in