Impact wetgeving re-integratie

Vanaf 1 januari 2017 werden wijzigingen in de RIZIV-wetgeving en in de wetgeving over het welzijn op het werk van kracht omtrent re-integratie van medewerkers. Hierbij werd het formeel re-integratietraject (RIT) geïntroduceerd. Onderzoekers gingen na wat de impact was van deze wijzigingen op de re-integratie van werknemers.

Impact van afwezigheid

Een afwezigheid wegens langdurige ziekte brengt hoge kosten teweeg voor de werkgever, voor de sociale zekerheid en voor de maatschappij, maar zeker ook voor de werknemer die zelf arbeidsongeschikt is. Het leidt tot inkomensverlies, verlies van sociale contacten, en vaak ook tot meer gezondheidsproblemen. Hoe langer iemand arbeidsongeschikt is, hoe moeilijker het wordt om terug te keren naar het werk. Het is dus van primordiaal belang om aan de werknemers alle kansen te bieden om in een vroegtijdig stadium weer aan het werk te gaan.

Doelstelling wetgeving

De eerste doelstelling van de nieuwe wetgeving in 2017 was om de re-integratie op het werk van langdurig arbeidsongeschikte werknemers te bevorderen.

Onderzoek impact nieuwe regelgeving

Onderzoekers gingen na wat de impact was van de nieuwe regelgeving voor de periode 2018-2020 en formuleerden daarbij conclusies en aanbevelingen.

Positief effect

Op basis van de resulaten van het onderzoek wordt gesteld dat de hervorming wel degelijk tot re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers leidt. Bij de ene werkgever is dit vaker het geval dan bij de andere.

Ondanks de negatieve connotatie rond het RIT (re-integratietraject) en medische overmacht, leidt het in vele gevallen toch tot een geslaagde werkhervatting, hetzij vaker bij een andere werkgever. Bij werknemers wordt het RIT bovendien vaak aangewend als opportuniteit om aan de slag te kunnen gaan bij een andere werkgever. In geval van de werkgevers, maar ook in geval van sommige werknemers, wordt in dat kader ook van misbruik gesproken.

Te laat

Toch ontbreken bepaalde randvoorwaarden die voor een succesvolle uitvoering van de regelgeving kunnen zorgen. Eén van de belangrijkste pijnpunten is het te laat opstarten van het re-integratieproces in veel gevallen, waardoor ook het RIT geen soelaas meer kan bieden. Dit wordt eveneens bevestigd in het vragenlijstonderzoek. Een prioritaire aanbeveling is daarom om maatregelen te nemen die een vroegtijdige re-integratie bevorderen en een werkhervatting kunnen faciliteren.

Een belangrijk punt op de agenda

Desalniettemin heeft de hervorming ervoor gezorgd dat het thema re-integratie een belangrijk punt werd op de agenda van vele werkgevers en medische actoren, waar dat voorheen niet het geval was. Heel wat good practices werden hierdoor geformaliseerd in verschillende beleidsinitiatieven.

Meer informatie

[bron: FOD WASO]