Over het digitaal EU-COVID-certificaat

Het digitaal EU-COVID-certificaat kan 3 vormen aannemen. Het vaccinatiecertificaat bevat de datum van de laatste ontvangen dosis. Het testcertificaat bevat de datum van de monsterneming. En het herstelcertificaat bevat niet enkel datum van de eerste positieve test, maar ook de geldigheidsdatum.

Verordening 2021/953 EU

Op 15 juni 2021 verscheen in het Europees Publicatieblad (Eur-lex) verordening 2021/953 EU. Het gaat om een verordening “betreffende een kader voor de afgifte, verificatie en aanvaarding van interoperabele COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten (digitaal EU-COVID-certificaat) teneinde het vrije verkeer tijdens de COVID-19 pandemie te faciliteren”.

Krachtlijnen

De tekst werd door het Europees Parlement en de Raad op 14 juni 2021 goedgekeurd. Het voorstel van de Europese Commissie dateerde van 17 maart 2021. Dus in sneltreinvaart kwam de verordening tot stand en werd het daags nadien al gepubliceerd. Voor deze belangrijke regelgeving werd op 14 juni ook een communiqué uitgegeven. Het is van toepassing van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022 (dus 1 jaar). Lidstaten die al een soortgelijk systeem hadden ingevoerd en die voldoen aan de dataset van de bijlage worden aanvaard tot 12 augustus 2021.

3 mogelijke certificaten

Het digitaal EU-COVID-certificaat kan één van de volgende 3 vormen aannemen, met name het vaccinatiecertificaat (art. 5), het testcertificaat (art. 6) en het herstelcertificaat (art. 7). Er is ook rekening gehouden met privacy en security.

  1. Het vaccinatiecertificaat bevat de datum van de laatste ontvangen dosis.
  2. Het testcertificaat bevat de datum van de monsterneming. Enkel moleculaire nucleïnezuuramplificatietesten (zoals PCR) en snelle antigeentesten worden aanvaard.
  3. Het herstelcertificaat bevat niet enkel datum van de eerste positieve test maar ook de geldigheidsdatum (vanaf – tot). Het is maximaal 180 dagen geldig na de eerste positieve test. Uiteraard bevatten alle 3 certificaten de identificatie van de persoon (naam en geboortedatum) en een unieke identificatiecode.

De certificaten bevatten een interoperabele streepjescode aan de hand waarvan de echtheid, geldigheid en integriteit ervan kunnen worden geverifieerd. Ze worden gratis verstrekt in de officiële taal of talen van de lidstaat van afgifte en in het Engels. Het maakt vermelding van volgende tekst:

“Dit certificaat is geen reisdocument. Het wetenschappelijk bewijs met betrekking tot COVID-19-vaccinaties, -tests en -herstel blijft zich verder ontwikkelen, ook met betrekking tot nieuwe zorgwekkende varianten. Gelieve alvorens een reis te maken, te controleren welke volksgezondheidsmaatregelen en bijbehorende beperkingen op de plaats van bestemming van toepassing zijn.”.

Daarnaast bevatten de 3 certificaten minimaal nog andere informatie die vermeld staat in de bijlage van de verordening. Om de quarantaine- en testvereisten en de reisadviezen van de verschillende lidstaten voor de burger kenbaar te maken, werd tegelijkertijd het webplatform Re-open EU opgericht. De technische specificiteit, FAQ’s, de verordening zelf en nog vele andere info kan je ook vinden via het e-gezondheidsnetwerk.

Lancering in de lidstaten

België lanceerde 2 dagen later, nl. op 16 juni 2021, het digitaal EU-covid-certificaat. Via de covidsafe-applicatie ofwel rechtstreeks via mijngezondheid (onder de rubriek COVID19 persoonsgegevens) kan je jouw covidcertificaat aanvragen. Dit kan via de app, een gegenereerde pdf via het platform of ook op papier aangevraagd worden.

Meer informatie