Investeren in preventie, wat brengt dat op?

  • 20/08/2021

Uit ramingen blijkt dat voor elke euro die in veiligheid en gezondheid op het werk wordt geïnvesteerd, het voordeel voor de werkgever ongeveer twee keer zo hoog is. Dat staat te lezen in het strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027.

Dubbel voordeel

Werkgerelateerde ongevallen en ziekten kosten de economie van de EU jaarlijks meer dan 3,3% van het bbp (ca. 460 miljard euro in 2019). De kosten voor welzijn achter deze cijfers zijn moeilijk te ramen, maar goede praktijken op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk helpen bedrijven productiever, concurrerender en duurzamer te maken. Uit ramingen blijkt dat voor elke euro die in veiligheid en gezondheid op het werk wordt geïnvesteerd, het voordeel voor de werkgever ongeveer twee keer zo hoog is.

Bijdrage aan de maatschappij

Een stevige structuur ter ondersteuning van veiligheid en gezondheid op het werk die inspeelt op de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen, de ruggengraat van de EU-economie, levert een essentiële bijdrage aan een duurzame economie en aan het succes van veiligheid en gezondheid op het werk in de EU als geheel. Veilige en gezonde werkplekken verlagen de kosten van gezondheidszorg en andere maatschappelijke lasten. Gebrekkige veiligheid en gezondheid op het werk veroorzaken hoge kosten voor individuen, bedrijven en voor de samenleving.

Meer informatie

[Bron: strategisch EU-kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2021-2027]