Telewerk wordt niet meer aangeraden

Telewerken was al van voor de zomervakantie niet meer verplicht, maar werd wel nog aanbevolen. Nu valt in Vlaanderen en Wallonië vanaf 1 september zelfs die aanbeveling weg.

In Brussel blijft de aanbeveling voor telewerk wél gelden. Voor de honderdduizenden Vlamingen die in de hoofdstad werken, verandert er dus niets. Voor hen blijft dus de aanbeveling om thuis te werken wel gelden. Zij kunnen niet verplicht worden om naar kantoor te komen.

Thuiswerkplan

Bedrijven worden wel “uitgenodigd” om telewerken “structureel te verankeren”. Vlaams minister-president Jan Jambon stelt dat de bedrijven een thuiswerkplan moeten maken, "want de voordelen van thuiswerk die we in coronatijden gezien hebben, gooien we uiteraard niet overboord".

Betekent dit dat we vanaf 1 september weer verplicht naar de werkvloer moeten ?

Juridisch gezien wel, tenminste als dat zo in je arbeidscontract staat (dat vermeldt expliciet de plaats van tewerkstelling). Wie voor corona niet structureel thuiswerkte, zal dat dan ook niet zomaar kunnen eisen. Toch zal het niet zo'n vaart lopen, blijkt uit bevragingen bij grote bedrijven en kmo's. Hooguit één op de tien zegt thuiswerken te willen afschaffen. De overgrote meerderheid kiest voor een mengvorm, met één of twee dagen thuiswerken als meest geciteerde optie.

Meer informatie

[Bron: Nationaal crisiscentrum, Nieuwsblad]