6 tips voor veilige voetgangersoversteekpunten

Oversteekplaatsen voor voetgangers brengen veel gevaren met zich mee. Hoe beperk je de risico's?

6 tips voor risicovermindering

1. Verminder kruispunten

De eenvoudigste oplossing voor elk risico: verwijder ze. Limiteer het aantal plaatsen waar mensen en voertuigen kunnen kruisen. Reorganiseer je faciliteit om voetgangers op de voertuigroutes maximaal te beperken.

2. Draaideuren

Sta niet toe dat iemand recht naar buiten loopt, plaats een draaideur. Deze eenvoudige maatregel dwingt tot een noodzakelijke pauze die het leven van je medewerkers kan redden. Door een poort naar binnen te trekken, laat het voetgangers pauzeren en rusten. Ze kunnen niet rechtstreeks naar een voertuigroute lopen, in plaats daarvan, moeten ze stoppen en kijken.

3. Bovengrondse wandelpaden

Wanneer een bovengrondse wandelpad wordt geïnstalleerd, wordt de noodzaak van een oversteekplaats helemaal overbodig. Echter, dit is niet altijd praktisch haalbaar. Waar het kan, zorg altijd voor voldoende bescherming tegen andere gevaren, zoals vallen van hoogte of botsingen boven het hoofd met heftruckmasten.

4. Voetgangerszonemarkeringen

Onmiskenbare groen geschilderde voetgangerszones geven directe visuele communicatie aan zowel de chauffeurs als de voetgangers.

5. Verkeerslichten

Waar hoge verkeersvolumes zijn, beheren verkeerslichten voertuig bewegingen efficiënt en effectief.

6. Vloermarkeringen

Goedkoop, snel en gemakkelijk te installeren, vloermarkeringen bieden een reeks van hoge zichtbare waarschuwingen voor bestuurders en voetgangers.

Bron: A-SAFE