Het belang van winterbanden

Zodra de temperatuur onder de 7°C zakt, zorgen winterbanden voor betere prestaties en dus voor meer veiligheid op de weg. Niet alleen op sneeuw of ijzel, maar ook op natte of modderige wegen en zelfs op een droog wegdek.

Waarom presteren winterbanden beter bij lage temperaturen?

Winterbanden zijn uiteraard speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. Dankzij hun hoog silicagehalte blijft het rubber, in tegenstelling tot dat van zomerbanden, ook bij koude temperaturen zacht en soepel.
Bovendien hebben ze wijde profielblokken en bijkomende groeven in het loopvlak, waardoor winterbanden bij koud weer een aantal voordelen hebben:

  • ze zorgen voor een betere trekkracht en extra grip en bijten zich als het ware vast in sneeuw of ijzel
  • ze verkorten de remafstand
  • ze vergemakkelijken het vertrekken, stoppen en draaien
  • ze verbeteren de wegligging van je wagen in bochten en zorgen ervoor dat je je auto beter kunt beheersen
  • ze voeren beter water en sneeuw af en verminderen het risico op aquaplaning 

Let op je rijstijl

Winterbanden bieden weliswaar onmiskenbare voordelen, toch zijn ze geen wondermiddel. Je mag dus nooit risico’s nemen. Wil je de kans op een ongeval aanzienlijk verkleinen, pas dan ook met winterbanden je rijstijl aan, zelfs al heeft je auto ABS en ESP, want die systemen kunnen pas behoorlijk werken als het contact met het wegdek goed is. 

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, maar om de hierboven vermelde redenen zijn ze in de koude periode, van half oktober tot half april, wel zeer warm aanbevolen, want ze verhogen sterk de veiligheid.
De reglementering met betrekking tot winterbanden, vierseizoensbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden verschilt van land tot land. Voor meer informatie kan je terecht op de website van VAB. 

Meer informatie

Bron: Secunews