Inspectiebezoeken sector dienstencheques

Tijdens de nationale campagne 2022 van het Toezicht op het Welzijn op het Werk (TWW) in de dienstenchequesector werden 175 inspectiebezoeken uitgevoerd.

Een bijzondere werkplek

Bij deze inspectiebezoeken ging vooral aandacht uit naar de naleving van de reglementaire bepalingen inzake welzijn op het werk en het toezicht daarop door de werkgever en leidinggevenden bij de gebruiker thuis. Door het bijzondere karakter van hun werkplek, is permanent toezicht immers niet mogelijk.

Ook het toezicht door de inspectie is verre van evident, daar de sociaal inspecteurs in tegenstelling tot de klassieke arbeidsplaatsen, waar ze steeds vrije toegang toe hebben, slechts in zeer beperkte en welomschreven gevallen gemachtigd zijn om tot woonstbetreding over te gaan, gelet op de grondwettelijke onschendbaarheid van de woning.

175 bezoeken, 159 waarschuwingen

Deze campagne had tot doel de arbeidsomstandigheden inzake veiligheid en gezondheid van de werknemers die huishoudhulp verrichten bij particulieren thuis via het stelsel van de dienstencheques te verbeteren.

Tijdens de campagne werden in totaal 175 inspectiebezoeken uitgevoerd, gelijkmatig verspreid over het ambtsgebied van de 8 territoriaal bevoegde regionale directies. Er werd gebruik gemaakt van gestandaardiseerde controlelijsten. Er werden in totaal 159 schriftelijke waarschuwingen met vermelding van de vastgestelde inbreuken opgemaakt. Daarnaast werden ook nog eens 19 schriftelijke adviezen overgemaakt en ook één proces-verbaal opgesteld.

Top 3 inbreuken

De top 3 van vastgestelde inbreuken had betrekking op:

  • de afwezigheid van een op schrift gestelde risico-evaluatie met betrekking tot de blootstelling aan chemische agentia, het manueel hanteren van lasten en moederschapsbescherming
  • het gebrek aan passend gezondheidstoezicht, zowel voorafgaand als periodiek
  • het gebrek aan toezicht door de werkgever en zijn hiërarchische lijn bij de gebruiker thuis om na te gaan of de door de gebruiker ter beschikking gestelde arbeidsmiddelen en onderhoudsproducten voldoende geschikt en aangepast zijn voor het uit te voeren werk in functie van de veiligheid en gezondheid van de werknemer

En nu?

De resultaten van deze campagne zullen nu verder worden besproken met de sociale partners. Op basis van de analyse van de resultaten van deze campagne en de bespreking ervan met de sociale partners, zullen de betrokken administraties vervolgens voorstellen uitwerken om het welzijn van de categorie van werknemers te verbeteren, en dit zowel op het vlak van regelgeving, sensibilisatie als handhaving.

Er komt in elk geval in 2023 en 2024 al een vervolg op deze campagne, waarbij de slechts scorende ondernemingen een opvolgingsbezoek van de inspectie zullen krijgen en ook een aantal nog niet bezochte ondernemingen zullen worden geïnspecteerd.

Bron: FOD WASO