Nieuwe checklist autoliften

Het gebruik van autoliften is aan een opmars bezig. FOD Economie maakte een checklist op voor een eerste grondige inspectie.

Voordelen en risico's van autoliften

Zowel voor privégebruik (bijvoorbeeld in appartementsgebouwen) als in de werkomgeving wordt alsmaar meer gebruik gemaakt van autoliften. Hoewel het gebruik ervan voordelen heeft, zoals het efficiënter benutten van beperkte ruimte, zijn er ook een aantal risico’s.

Daarom komt de FOD Economie met een checklist, die men kan gebruiken bij een eerste grondige inspectie van een autolift.

De checklist baseert zich op het Koninklijk Besluit van 12 augustus 2008 betreffende het in de handel brengen van machines (de Belgische omzetting van de machinerichtlijn) en de geharmoniseerde normen onder de machinerichtlijn.

Liften en roltrappen op Prenne 65

Op Prenne 65 is er om 16u een module “Risico gegrepen worden door roltrappen en liften: beheersmaatregelen” gepresenteerd door Johan Van Vliet van het Liftinstituut.

Daar zal je onder meer kennismaken met de website roltrapveilig en vastindelift rond het bevrijden van personen uit liften, beiden initiatieven van het Liftinstituut. Ongetwijfeld zal ook verwezen worden naar de EN115 rond roltrappen en de mooie bloemlezing rond risico’s roltrappen op beswic.

In de module ervoor om 14.50 spreekt Danny De Baere over “Wat kan beswic betekenen voor een preventieadviseur?”.

Meer informatie

Bron: Beswic