Dit jaar start de ramadan op woensdag 22 maart. Deze islamitische vastenmaand eindigt op donderdag 20 april, gevolgd door de afsluiting met het Suikerfeest. Tijdens deze vastenmaand weerhouden moslims zich tussen zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Welke ondersteuning kan je vastende werknemers bieden?
Wat kan je doen?
Maak afspraken, bijvoorbeeld over het inrichten van een gebedsruimte en het hanteren van afwijkende werkroosters en pauzetijden voor vastende werknemers. Met deze relatief eenvoudig te realiseren tijdelijke maatregelen, maak je het voor werknemers al wat makkelijker om mee te doen aan de ramadan.
Informeer alle werknemers
Je doet er als werkgever goed aan om alle werknemers hierover in te lichten, zodat iedereen weet dat er collega's zijn die vasten, waarom ze dit doen en wat het mogelijk betekent op de werkvloer.
Als werknemers hiervan op de hoogte zijn, zullen ze beter begrijpen waarom er mogelijk wat veranderingen plaatsvinden. Bovendien kunnen ze dan ook beter rekening houden met vastende collega's, bijvoorbeeld door tijdelijk geen drinken of eten aan te bieden én door een oogje in het zeil te houden.
De hele dag niet eten en drinken, maar wel werken is immers een behoorlijke uitdaging en kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, humeurigheid en stemmingswisselingen.
Flexibele roosters en pauzes
Dit jaar valt de ramadan in maart en april. Eind maart komt de zon pas rond half 8 op, half april is dat rond half 7 's ochtends. Bovendien gaat de zon in de hele maand april pas na 8 uur 's avonds onder. Een belangrijke maatregel om vastende werknemers tijdens de ramadan te ondersteunen, is het bieden van flexibiliteit met roosters en pauzes. Zo kunnen de werknemers hun werkuren beter afstemmen op het vastenpatroon.
Meer informatie
Tips omgaan met ramadan op de werkvloer | Prebes Kenniscentrum
Bron: Rendement.nl