Lancering veiligheidspaspoort in de podiumkunsten

  • 29/06/2023

Werken in de podium- en eventsector is niet zonder risico. Op 1 juni 2023 lanceerde het paritair comité van de podiumkunsten (PC 304) twee tools die kunnen helpen om de werkomgeving veiliger te maken. 

Veiligheidspaspoort: garantie op basiscompetenties

In de podium- en eventsector werken technici met uiteenlopende statuten samen. Vaak vervullen ze tijdelijke opdrachten. Soms gaat het om buitenlandse medewerkers van wie de diploma’s en certificaten moeilijk te vergelijken zijn.

Het veiligheidspaspoort is een certificaat dat werkgevers in de sector podiumkunsten de garantie biedt dat hun medewerkers de basiscompetenties rond veilig werken in de sector onder de knie hebben.

Het certificaat bouwt verder op een eerder ‘European Theatre Technicians Education project’ (ETTE), dat 10 essentiële veiligheidscompetenties definieerde.

3 delen

Het paspoort bestaat uit drie onderdelen:

  1. een digitaal leertraject (van de 10 veiligheidscompetenties)
  2. een schriftelijk examen
  3. een praktijkexamen

Het goed doorlopen van de drie onderdelen levert het certificaat op.

ARIANE

ARIANE is een website en tool van het Sociaal Fonds Podiumkunsten en biedt ondersteuning en inspiratie bij de administratie van het preventiebeleid. ARIANE werd geüpdatet maar de oude Dropbox-structuur bleef behouden. E staan 7 categorieën beschreven op de website:

  1. Organisatie
  2. Werknemers en derden
  3. Uitrusting en arbeidsmiddelen
  4. Gebouwen en installaties
  5. Materialen en agentia
  6. Risico en beleid
  7. Noodplanning

Er is ook een module met vragen en de pagina’s zijn met tags voorzien, zodat zaken makkelijk op te zoeken zijn. Het registreren is eenvoudig. De pagina is beschikbaar via de website van het Sociaal Fonds Podiumkunsten: Ariane.

Meer informatie

 

Bron: Beswic