Expo 'Ja Santé!' toont gezondheidsadvies doorheen de tijd

In het Huis van Alijn opende op 22 juni ‘Ja santé!’, een expo over onze zoektocht naar een lang en gezond leven. Van een borstversteviger tot een hoogtezon, de tentoonstelling toont allerlei opvallende producten uit de huisapotheek, het nachtkastje en de koelkast van vroeger en nu, en gaat daarbij geen taboe uit de weg.

Uit de interactieve expo komt vooral naar voor hoe tijdloos de zoektocht naar een lang en gezond leven is. "Je zou kunnen zeggen dat we met een gezondheidscultus zitten", merkt curator Marie Vandecaveye op, "maar echt nieuw is dat niet." In de expo 'Ja Santé!', die loopt van 22 juni tot 27 april 2025, merk je hoe thema's als gezond eten, voldoende beweging, buitenlucht en goede nachtrust de mens al sinds het begin van de 20e eeuw bezighouden. Tijdens het onderzoek dat de curator voor de expo voerde, viel haar vooral de continuïteit op. "Bijvoorbeeld het advies om tevreden te zijn en rustig te worden voor je gaat slapen. Stress is niet iets van nu. In het begin van de 20e eeuw bestond dat ook al, maar dat werd nog geen stress genoemd."

Ook de rol van reclame bleek een rode draad doorheen de expo. "Het is duidelijk dat er geen wondermiddel is, want dan zouden we het allemaal gebruiken. Voor de ene werkt dit en voor de andere dat, en dat laat veel bewegingsvrijheid voor commerciële initiatieven."

Gezondheid doorheen de tijd

De opvatting over wat een gezond leven is, verandert doorheen de tijd. De expo bekijkt welke rol de wetenschap, overheid, media en reclame daarin spelen. Met luisterverhalen over onze toiletgewoontes, huidhonger en de geschiedenis van de vibrator duidt het museum ook op taboes van vroeger en vandaag rond bepaalde gezondheidsaspecten. Een van de kamers is dan ook volledig gewijd aan seksuele gezondheid.

Burn-tentoonstelling

In het Industriemuseum was er van november 2022 t.e.m. september 2023 een tentoonstelling "Van brandgevaar tot burn-out" die de situatie van veiligheid en gezondheid op de werkvloer tussen 1800 en vandaag illustreerde. De Algemene vergadering van Prebes op 11 mei 2023 was bovendien te gast in het Industriemuseum in Gent.

Meer informatie

Bron: VRT NWS, stad Gent