Inbreuken op bouwplaatsen: 50% heeft te maken met risico op vallen van hoogte

Op 11 juni 2024 voerde de arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg inspecties uit op in totaal 174 bouwplaatsen. Deze inspecties werden uitgevoerd over het gehele grondgebied en daarbij was er een verhoogde aandacht voor ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s op bouwplaatsen.

Met ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s op bouwplaatsen wordt onder andere bedoeld:

  • Het risico op vallen van hoogte;
  • Gebreken aan steigerconstructies;
  • De risico’s van bouwputten;
  • De risico’s van blootstelling aan kwartsstof.

Op 174 bouwplaatsen werden 452 inbreuken vastgesteld. Door middel van 206 inspectieproducten werden deze inbreuken kenbaar gemaakt aan de aannemers.

Conclusie

Bijna 50% van de inbreuken die op 11 juni 2024 op bouwplaatsen in België werden vastgesteld, hadden te maken met het risico op vallen van hoogte. Ofwel ontbrak de beveiliging tegen vallen van hoogte geheel of gedeeltelijk, ofwel waren de gebreken aan steigerconstructies zodanig dat er risico was om van de steiger te vallen. Vallen van hoogte is oorzaak nummer 1 van de meest ernstige arbeidsongevallen, nl. de dodelijke arbeidsongevallen en de arbeidsongevallen met een blijvend letsel tot gevolg.

Daarnaast had 12% van de inbreuken betrekking op het bewerken van kwartshoudende bouwmaterialen zonder gebruik te maken watertoevoer of stofafzuiging op de slijpschijf, zaagmachine, boormachine,… Daar waar de gevolgen van een val van hoogte onmiddellijk zichtbaar zijn, zullen de schadelijke gevolgen van blootstelling aan kwartstof meestal pas op latere leeftijd echt voelbaar zijn. Die schade is evenwel irreversibel en ook al is de blootstelling aan kwartstof gestopt, de beschadiging van de longen zet zich onverminderd door.

Meer informatie

Tijdens Prenne 71 op 19 spetember in Sint-Truiden kan je de sessie "Bouw 1 | Constructiv-adviseurs: ervaringen van werfbezoeken bij bouwbedrijven" volgen, gegeven door Marc Ruys, adviseur Constructiv. Je komt te weten wat de rol is van Constructiv adviseurs, welke vaststellingen zij doen en welke het meest voorkomen (zowelin het kantoor als op de werven), welke adviezen zij geven, wat het verschil is met de Arbeidsinspectie, welke rol ze spelen bij verzwaard risico en welke ondersteuning ze gevenmet hun publicaties op buildingyourlearning.be.

Bron: FOD WASO