Dieren, planten en organismen

De laatste tijd zijn er een aantal berichten verschenen over dieren, planten en organismen in relatie tot de arbeidsplaats. Hieronder enkele voorbeelden. Bovendien is er op de komende Prenne van St-Truiden (19 september) een module over ISO35001, de internationale norm rond biorisicobeheer.

Een hond op de werkplaats

De aanwezigheid van een hond op de werkplaats kwam aan bod in een module op de Prenne van 7 maart 2024 en in volgende Prebes nieuwsberichten:
In Veiligheidsnieuws 224 zal er ook een artikel hierover verschijnen. Op de website www.kantoorhonden.be vind je ook heel wat informatie over dit thema. 
 

Andere dieren, planten en organismen

Maar ook andere organismen kwamen in het nieuws. Tijdens de covidperiode wisten we dat corona een virus was. In de winter wordt de griep veroorzaakt door het influenzavirus. Bij jonge kinderen kan het RSV-virus opduiken. En volwassenen kunnen zich voorlopig niet laten vaccineren tegen mazelen omdat de vraag naar het vaccin te groot is en voorrang wordt gegeven aan minderjarigen. Bij natuurwandelingen zoals in het bos, kunnen we soms geconfronteerd worden met tekenbeten. Tuberculose (infectieziekte door een bacterie) was in onze streken uitgeroeid, maar komt opnieuw meer voor vnl. in steden.
 
Vaccinaties zijn maatregelen die voor bepaalde beroepen worden opgelegd zoals de zorg, voeding, werken in onhygiënische omstandigheden (vb. afval) of beroepen in contact met virussen of bacteriën (vb. labo’s). Op de website van de Hoge Gezondheidsraad is er een rubriek over vaccinaties en op de website van gezondleven een item over ongewenste dieren
 
In het Prebesnieuws waren er o.a volgende berichten met ‘beestjes’:

Klimaatverandering

Met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben we een wereldbefaamd instituut rond tropische geneeskunde en de internationale gezondheidszorg. Begin augustus 2024 heeft het Departement Zorg van de Vlaamse overheid zelfs een vacature uitgeschreven voor een 'klimaatarts'. Met de klimaatverandering is er immers een verschuiving van meer exotische dieren die kunnen terechtkomen in onze contreien. Via schepen kunnen (invasieve) exoten binnenkomen zoals met het ballastwater (IMO verdrag 2004) dat door o.a. het VLIZ Alien Species Consortium wordt opgevolgd. Medio juli 2024 kon een schip in de haven van Zeebrugge met nieuwe wagens niet gelost worden door een groot aantal spinnen aan boord. Er is een begassingsreglement om dieren die ‘meereizen’ met goederen te vernietigen.

Op de website van Ecopedia is er ook een item over exoten. Er is bovendien een verordening (EU) nr. 1143/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 betreffende de preventie en beheersing van de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse soorten.

 

Eindwerken

Er waren ook eindwerken van de opleiding preventieadviseur die in het teken stonden van dieren. Serge De Pauw van de Gemeentelijke Preventiedienst Groep Antwerpen deed onderzoek naar blootstelling aan en effect van schurft, bedwantsen, kakkerlakken en knaagdieren met als titel van zijn eindwerk "Allemaal beestjes – Ongewenste gasten bij Beschut Wonen Antwerpen". Hij was in 2023 eindwinnaar van de niveau 2 preventieadviseur. In Veiligheidsnieuws 224 zal er ook een artikel hierover verschijnen.

In Nederland was Frédéric De Lijser winnaar van de DVK Schrijfprijs 2023 (equivalent met niveau 2) met zijn onderzoek naar de veiligheidsrisico's van levende dieren op het toneel.

Regelgeving

Biologische agentia worden vermeld in boek VII van de codex en ingedeeld in 4 groepen, waarbij de groepen 2 tem 4 opgenomen zijn in de bijlage. Op 21 juni 2024 gaf de HRPBW advies nr. 267 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van boek VII, titel 1. Dit betekent dat nog dit jaar een beperkte aanpassing hieraan zal gebeuren.

 

Dieren, planten en organismen op de Prenne

Op de Prenne van 19 september 2024 in St-Truiden zijn er 2 modules die in dit kader nuttig kunnen zijn:
  • Blootstellingsmetingen onder ISO17025: wat betekent dit voor labo's en voor bedrijven?
  • ISO 35001 – Een introductie in biorisicobeheer in laboratoria en andere organisaties 
Bron: Beswic