Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gids voor het kiezen van het juiste luchtzuiveringssysteem

De praktische gids van de FOD Volksgezondheid voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem biedt preventieadviseurs een waardevol hulpmiddel voor het beschermen van de gezondheid op de werkplek en in andere gesloten ruimten.

 

Win jij de Prebes award 2024?

Waag je kans en misschien win je de prijs in jouw categorie!

  • 16/09/2024

Amper 1 op de 10 bedrijven heeft actieplan rond langdurig zieken

93 procent van de Belgische ondernemingen heeft geen beleid om langdurig zieken te voorkomen of opnieuw aan de slag te helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van preventiedienst Mensura bij 600 bedrijven. Zo'n beleid is nochtans verplicht sinds 2022.

Belgen zijn Europees kampioen pendelen

Belgen zijn in 2024 de meest mobiele werknemers van Europa. Gemiddeld leggen we dagelijks 39 kilometer af voor het traject heen en terug; de gemiddelde pendeltijd bedraagt 53 minuten per dag. Dat zijn de hoogste cijfers van alle ondervraagde landen, blijkt uit een onderzoek van HR-specialist SD Worx bij 18.000 werknemers.

  • 11/09/2024

Scherp eindrapport over verwoestende brand in Londense Grenfell-toren

Alle 72 doden van de brand in de Londense Grenfell-toren hadden kunnen worden vermeden. De brand is het resultaat van tientallen jaren falen van de overheid en de bouwsector. Dat staat in het tweede en finale onderzoeksrapport.

Weekendverbod op het viaduct van Vilvoorde

Sinds 10 augustus 2024 mag er in het weekend (vanaf 23.00 uur op vrijdag tot 4.00 uur maandagochtend) geen verkeer zwaarder dan 3,5 ton over het viaduct van Vilvoorde in de richting van Zaventem en dit tot 31 mei 2026. Die maatregel is ingevoerd zodat laswerken voor de versteviging van het viaduct kunnen plaatsvinden.

  • 03/09/2024

Apenpokken: dreiging of niet?

Komen er na het coronavirus nu ook apenpokken op ons af? Volgens experten zal het niet zo’n vaart lopen. Maar als preventieadviseur in bedrijven waar er frequent wordt gereisd naar tropische gebieden, houd je de wetenschappelijke informatie hierover toch best in de gaten.

 

Onderzoek naar de impact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector

In 2023 voerde het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (kortweg HIVA) een studie met als titel “Wat is de welzijnsimpact van atypische arbeidstijden in de bewakingssector?”.

Taal op het werk: gids van de socialprofit werkgevers

Verso, de Vereniging voor Vlaamse Social Profit Ondernemingen heeft de gids “taal op het werk” uitgegeven.

Gehoor van Belgische jongeren lijkt te verbeteren

Het gehoor van Belgische jongeren lijkt de laatste jaren te verbeteren. Bij de groep 18- tot 22-jarigen in 2023 is het aandeel jongeren met beginnende gehoorschade maar liefst 7,2% lager dan bij hun toenmalige leeftijdsgenoten in 2008. 

 

Schrijf je in voor de Prebes nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter!

Onze mails

Mailing Inhoud Frequentie Vb
Nieuwsbrief Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, handige downloads, ... Tweewekelijks
Vacatureflash Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld Elke donderdag
Bijscholingen Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ... Wekelijks
Starters Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld Driemaandelijks

Lees hier hoe je jouw mailvoorkeuren aanpast.