Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Publicatie van de nieuwe Code van de openbare weg

Begin juni werd de nieuwe Code van de openbare weg ondertekend door de Koning en de federale minister van Mobiliteit. De nieuwe tekst werd op 20 september 2024 gepubliceerd in een speciale editie van het Belgisch Staatsblad en zou in werking moeten treden op 1 september 2026.

  • 25/09/2024

Nieuwe regels rond rijden onder invloed van drugs

Vanaf 1 oktober 2024 zal de politie een nieuwe checklist gebruiken om na te gaan of een bestuurder tekenen vertoont van recent druggebruik. Dit heeft mogelijke gevolgen voor preventieadviseurs die belast zijn met het opstellen en uitvoeren van alcohol- en drugsbeleid binnen bedrijven (CAO 100).

Voorspelling indexering kosten externe dienst 2025

De tarieven van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk zouden in 2025 een indexering van 2% moeten ondergaan. De spilindex werd namelijk één keer bereikt in 2024 en zou volgens de voorspellingen van het Federaal Planbureau niet opnieuw worden bereikt vóór februari 2025. 

  • 25/09/2024

Studiedag over duurzaamheidsrapportering

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven organiseert samen met de FOD Economie op 1 oktober een studiedag over duurzaamheidsrapportering

Rik Verheye gezicht van nieuwe sensibiliseringscampagne "Word hartstarter"

Acteur Rik Verheye uit Knokke-Heist is het gezicht van een nieuwe campagne die mensen moet aanzetten om te leren reanimeren. Er is een video gemaakt waarin hij toont hoe het moet.  

Week van het werkgeluk: 23 - 27 september 2024

Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk een grote invloed op de rest van ons leven. Ook voor organisaties is werkgeluk relevant. Gelukkige medewerkers zijn immers gezonder, meer betrokken, werken beter samen en zijn productiever.

Gids voor het kiezen van het juiste luchtzuiveringssysteem

De praktische gids van de FOD Volksgezondheid voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem biedt preventieadviseurs een waardevol hulpmiddel voor het beschermen van de gezondheid op de werkplek en in andere gesloten ruimten.

 

Win jij de Prebes award 2024?

Waag je kans en misschien win je de prijs in jouw categorie!

  • 16/09/2024

Amper 1 op de 10 bedrijven heeft actieplan rond langdurig zieken

93 procent van de Belgische ondernemingen heeft geen beleid om langdurig zieken te voorkomen of opnieuw aan de slag te helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van preventiedienst Mensura bij 600 bedrijven. Zo'n beleid is nochtans verplicht sinds 2022.

Belgen zijn Europees kampioen pendelen

Belgen zijn in 2024 de meest mobiele werknemers van Europa. Gemiddeld leggen we dagelijks 39 kilometer af voor het traject heen en terug; de gemiddelde pendeltijd bedraagt 53 minuten per dag. Dat zijn de hoogste cijfers van alle ondervraagde landen, blijkt uit een onderzoek van HR-specialist SD Worx bij 18.000 werknemers.

  • 11/09/2024
 

Schrijf je in voor de Prebes nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter!

Onze mails

Mailing Inhoud Frequentie Vb
Nieuwsbrief Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, handige downloads, ... Tweewekelijks
Vacatureflash Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld Elke donderdag
Bijscholingen Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ... Wekelijks
Starters Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld Driemaandelijks

Lees hier hoe je jouw mailvoorkeuren aanpast.